Daily Archives: July 6, 2014

Latitude lasak, bergaya

Dell Inc. yang terkenal sebagai salah sebuah syarikat pengeluar produk perkomputeran sekali lagi melancarkan dua komputer riba tahan lasak bagi tahun ini.

Dikenali sebagai Latitude 14 Rugged Extreme dan Latitude 12 Rugged Extreme direka khas buat mereka yang mahukan komputer riba yang benar-benar tahan lasak dalam apa jua keadaan.

Kedua-dua siri Latitude tersebut kalis debu, kelembapan, gegaran, suhu tinggi dan juga keadaan lain sesuai untuk kegunaan perkhidmatan ketenteraan, keselamatan awam, industri dan juga kerja-kerja mencari dan menyelamat.

Ia diuji menggunakan piawaian ketenteraan seperti kadar jatuhan setinggi enam kaki serta memiliki sijil perlindungan kemasukan, pengeluaran dan bahan berbahaya oleh penguji luar yang diiktiraf.

Siri Latitude itu juga dibina menggunakan bahan tahan lasak seperti polimer tahan lasak dan juga logam aloi magnesium.

Data yang tersimpan dalam komputer riba itu dilindungi daripada sebarang elemen luar deegan pengunci khas dan gasket yang mampu bertahan pada kadar suhu yang tinggi bersama aplikasi pengurusan suhu (terma), QuadCool™ generasi keempat.

Selain direka menggunakan bahan yang tahan lasak, pengeluar juga tidak berkompromi mengenai prestasi komputer riba itu.

Dell mempertaruhkan kelebihan kuasa bateri yang mampu bertahan selama 8.5 jam dalam keadaan biasa dan mampu bertahan sehingga 14 jam.

Malah, siri Latitude itu juga turut dimuatkan pemproses Intel® Core™ generasi keempat dan unit penyimpanan memori yang lebih pantas.

Untuk kekal berhubungan, kedua-dua model tersebut turut menawarkan kelebihan wayarles termasuk kemudahan jalur lebar dan GPS5.

Antara kelebihan baharu yang turut dimuatkan adalah teknologi Intel® vPro™ untuk mengurusan out-of-band.

Bagi Latitude 14 Rugged Extreme harga bermula dari RM12,300 manakala Latitude 12 Rugged Extreme, RM14,700. Bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan produk anda boleh melayari laman web Dell Inc. di www.dell.com.my.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Megabait/20140630/me_01/Latitude-lasak-bergaya#ixzz36hQr227e
© Utusan Melayu (M) Bhd

Ninetology lancar peranti LTE pertama

Sean Ng (tengah) memperkenal telefon pintar Ninetology LTE U9Z1T pada majlis pelancarannyadi ibu negara baru-baru ini.

PENGELUAR telefon bimbit tempatan, Ninetology Asean (Ninetology) tidak mahu ketinggalan dalam memperkenalkan peranti pintar yang mempunyai sambungan rangkaian jalur lebar evolusi jangka panjang (LTE).

Diperkenalkan sebagai U9Z1T, telefon bimbit pintar tersebut dibina dengan skrin bersaiz lima inci beresolusi 1,280 x 720 piksel dan beroperasi menggunakan pemproses Qualcomm S Quad-Core Snapdragron 400.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Sean Ng, peranti yang dilengkapi dengan binaan storan RAM satu giga bait (GB) itu turut menawarkan kuasa 13 megapiksel (MP) bagi kamera belakang dan 1.6 MP bagi kamera hadapan.

“Selain itu, U9Z1T dipacu oleh sistem operasi Android 4.3 Jelly Bean dengan kapasiti bateri 2,000 mAh sekaligus mempunyai ketahanan bateri sehingga sembilan jam masa berbual.

“Hanya dijual pada harga RM899, Ninetology menyasarkan untuk menjual 50,000 buah U9Z1T sehingga September tahun ini,” katanya pada majlis pelancaran U9Z1T di ibu negara baru-baru ini.

Pada majlis tersebut, Ninetology turut melancarkan saluran portal atas talian yang direka khusus bagi meningkatkan perkhidmatan termasuk tawaran eksklusif penebusan serta pengumuman berita terkini daripada syarikat berkenaan.

Platform tersebut bertindak sebagai medium untuk mendekati dan menyatukan pelanggan dan rakan kongsi perniagaan sekaligus mewujudkan suasana perniagaan yang lengkap dengan pengalaman membeli-belah baharu kepada pelanggannya.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh layari laman web www.ninetology.com atau www.facebook.com/NinetologyMalaysia.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Megabait/20140630/me_02/Ninetology-lancar-peranti-LTE-pertama#ixzz36hQW1sHK
© Utusan Melayu (M) Bhd

Dua fungsi dalam satu peranti

Galaxy K Zoom

PENGELUAR telefon bimbit pintar terkemuka, Samsung Malaysia Electronics (SME) baru-baru ini sekali lagi tampil dengan pilihan peranti terbaharu. Peranti tersebut sesuai kepada mereka yang mementingkan aplikasi gambar dan video dengan memperkenalkan gajet dua dalam satu menggabungkan fungsi kamera penuh dengan telefon pintar.

Diperkenal sebagai Galaxy K Zoom, model baharu ini merupakan telefon bimbit pintar yang diadun bersama teknologi kamera digital untuk menampilkan keupayaan optik sebenar dalam rekaan premium.

Di samping menampulkan kualiti profesional visual yang memberangsangkan, peranti ini turut menawarkan fungsi seperti kamera profesional bagi memastikan pengguna dapat merakam detik indah dengan kejelasan lengkap.

Menurut Presiden SME, Lee Dong Yong, Galaxy K Zoom diperhebatkan dengan teknologi lensa 10x optikal zoom yang dibina dalam bentuk fizikal lebih nipis.

Ciri-ciri penting lain termasuk sensor ultra 20.7 megapiksel BSI CMOS yang memberikan imej jelas ketika pencahayaan rendah di samping penstabil imej optik (OIS) pula berfungsi bagi mengurangkan masalah kabur disebabkan oleh pergerakan.

Sebagai tambahan, teknologi Xenon Flash yang dimiliki pada Galaxy K Zoom memberikan cahaya lebih terang daripada LEDs bagi meningkatkan kualiti imej dengan kecemerlangan semula jadi,” katanya.

Dikuasakan oleh sistem operasi Android 4.4 Kitkat dengan format ISO Auto, Samsung turut memperkenalkan mod selfie yang membolehkan rakaman lebih baik dengan butang shutter (bukaan) mudah dicapai serta fokus pantas.

Dibina dengan skrin seluas 4.8 inci HD Super AMOLED, kamera ini turut membenarkan pengguna menukarnya menjadi telefon bimbit pintar dengan rangkaian jalur lebar evolusi jangka panjang (LTE).

Rekaannya juga mengintegrasikan kebolehgunaan kamera dengan menampilkan beberapa ciri khas termasuk AF/Pemisahan AE (Auto Fokus / Auto Exposure Separation) untuk pencahayaan tepat dan jelas selain mod Pro Suggest menawarkan lima penetapan turas yang dioptimumkan.

Selfie Alarm yang terdapat pada Galaxy K zoom membolehkan pengguna mengambil gambar sendiri dengan mudah menerusi sensor pengesanan objek yang jelas. Di samping itu, ciri User Interface (UI) membolehkan pengguna merakam gambar dan video dengan kualiti sempurna pada sebarang keadaan.

Samsung memastikan keperluan pengguna diituruti dengan menyediakan kesemua ciri pada siri Galaxy seperti Ultra Power Saving Mode bagi mengurangkan penggunaan hayat bateri, S. Health Lite untuk mengukur kesihatan dan gaya hidup serta aplikasi Studio membenarkan mereka menyunting gambar dan video dengan mudah.

Ditawarkan pada harga runcit RM 1,699, pilihan peranti berwarna putih akan berada di pasaran bermula 21 Jun manakala hitam bermula 26 Jun.

Bagi pelanggan yang mendapatkannya, anda berpeluang menebus aplikasi Galaxy Life berjumlah RM1,500 yang boleh dimuat turun menerusi Google Play Store.

Maklumat lanjut mengenai Galaxy K zoom, boleh layari laman web www.samsung.com atau laman sosial www.facebook.com/samsungmalaysia.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Megabait/20140623/me_01/Dua-fungsi-dalam-satu-peranti#ixzz36hPEzeWR
© Utusan Melayu (M) Bhd